Belønningsbaseret træning
Tillid, glæde & samarbejde
Når vi træner belønningsbaseret så har vi fokus på at belønne den adfærd hos hunden som vi i en given situation/øvelse ønsker, vi forstærker den via belønning og får dermed mere af den.
Vi har med andre ord "ja-hatten" på og "nej-hatten" der kun har øje for "fejl og mangler" vi kan korrigere, er pakket langt lang væk, ja faktisk er den død og begravet :)
Vi sørger også for at sætte træningen op i mindre og realistiske bider, så hunden hele tiden har succes og ikke bliver frustreret og melder sig ud af træningen.
Det allervigtigste er jo, at I finder det SJOVT at træne! Både hund og ejer.
At træne med sin hund handler jo om så meget mere end "sit & dæk". Det handler om at skabe grundlaget for en stærk og positiv relation hvorpå jeres forhåbentlige mange år sammen skal bygges.
For at tydeliggøre overfor hunden hvilken adfærd der udløser belønningen, bruger vi et såkaldt markørsignal ( klikker, ord, lyd).
HVAD ER KLIKKERTRÆNING?
Klikkertræning er en præcis, effektiv og videnskabelig veldokumenteret træningsform der er velfunderet i læringsteori.
Klikker træning bruges også i træning af store havpattedyr samt i Zoologiske haver.
Når vi klikker træner, så arbejder vi med et såkaldt markør signal. Dette signal kan komme fra klikkeren, men et kort præcis ord som "yes""jep" eller "klik", eller et klik med tungen, kan også sagtens bruges, så længe det er unikt for træningen.
Markørsignet bruges til at fortælle hunden hvilken adfærd der gjorde, at den efterfølgende får en godbid. Det bliver altså tydeligt for hunden hvorfor den belønnes, og dermed har den nemmer ved at gentage den ønskede adfærd.
Klikkertræning beror på positiv forstærkning, hvilket betyder at vi arbejder belønningsbaseret i træningen.
Vi belønner den ønskede adfærd og ignorerer uønskede tilbud - vi bruger ikke afstraffelse.
Dermed har vi at gøre med en træningstilgang, der giver hundene en forventning om belønninger, når der skal trænes, fremfor en frygt for at blive korrigeret.
Dette giver hurtigere indlæring, initiativrige hunder, der selv byder ind med adfærd, arbejdsglæde og samarbejde. Dermed opnås en stærk positiv relation mellem hund og ejer.
Grundsøjlerne i klikkertræning er følgende fire kompetencer:
Kontakt
Leg
Initiativ
Kontrol
Disse danner grundlaget for al anden træning, og skal derfor trænes forud for alle andre øvelser, før vi kan opleve succes med sådanne øvelser.
Vi beskæftiger os med udvikling af disse kompetencer på alle begynderhold, for at opbygge et stærkt træningsfundament. Grundtræningen vil lære hunden, at den har et valg - og at dens valg af adfærd kan give adgang til belønninger. Vi vil arbejde på at skabe et drive i hunden, da vi ønsker en hund, der er motiveret for en mulighed for samarbejde med sin træner. Vi skal derudover arbejde på at skabe hunde, der tilbyder adfærd, og som vil variere denne adfærd, selvom belønningen udebliver i første forsøg. Der ligger meget mere i grundtræningen, end hvad er beskrevet her, og alle fire kompetenceområder bliver gennemgået og udviklet i begyndertræningen hos os.